Дифузерите – как най-ефективно да ги ползваме

Публикувано от Krasivomie на

Diffuser Taoasis

Знаеш ли, че етеричните масла са навсякъде във въздуха около нас през цялото време? Разхождала ли си се сред борова гора, където можеш да усетиш аромата на дърветата? Причината, поради, която не усещаме етеричните масла непрекъснато, е че са под нивото на т. нар. терапевтичен прозорец. Това е количествено измерение на силата на взаимодействие между нас и етеричните масла. Намира между „никаква полза за нас“ и „възможност за алергична реакция и други неприятни последици“. За всяко етерично масло този прозорец е различен.

За да постигнем терапевтичен ефект в концентрацията на етеричните масла често стигаме до употребата на арома лампа (дифузър). Има най-различни модели на пазара, но моите лични фаворити са тези, които използват ултра звук. Те не загряват маслата и съответно не ги повреждат. Малко известен факт е че нагряваните от свещ изпарители са опасни, защото когато водата им се изпари и маслата започнат да се пекат, те стават канцерогенни.

Ако вече имаш дифузер е добре да знаеш как най-ефективно да го използваш. Първо се увери, че това, с което разполагаш е чисто етерично масло, а не процентно съдържание на етерично в базово масло. Чистото етерично масло ти гарантира дълъг живот на дифузера.

Много етерични масла се водят стимулиращи – някои от тях са по-ободряващи, други – по-успокояващи. Ако вече си избрала етеричното масло или аромакомпозицията, които ти допадат, ти препоръчвам да използваш дифузера на интервали от 30-60 мин, като го оставяш спрян за поне толкова време, колкото е работил. Така получаваш най-високо ниво на терапевтично действие на маслата. По този начин нервната система не привиква и не се адаптира към обонятелния стимул. А и така е най-безопасното му използване. Препоръчвам 2-3 сесии на ден.

Зимата е дълга и качеството на въздуха е под всякаква критика. Затова дифузерите са моето лично спасение. С тяхна помощ си набавям нужните ми свежи аромати. В това болно време често се сещам за антибактериалните масла, но е важно да отбележа, че с тях особено много трябва да се внимава. Направила съм специално видео за антибактериалните етерични масла и децата в IGTV, където специално обяснявам какво се случва в човешкото тяло и колко внимателно трябва да ги ползваме. Това, че нещо е натурално не го прави безопасно. Като всяко лекартсво дозата е от ключово значение.

Малко известен факт е че имам лека дислексия и ми е доста трудно да се концентрирам. Няма да изпадам в подробности по темата, но мога да споделя, че редовното спазване на план за деня ми помага безкрайно много. Другото ми тайно оръжие е една аромакомпозиция на любимите Таоазис – Концентрация (съдържа лавандулово и лимоново етерично масло). Днес я комбинирах с мега сладкият екстракт от боб тонка. Ароматът му много наподобява този на ванилията. Заедно с лавандулата и лимона, тонката действа релаксиращо и помага при стрес и безсъние. Максималното количество капки в дифузер за помещение до 20кв.м. е само 5 капки.

Ето и няколко предложения за стимулиращи и успокояващи етерични масла:
Стимулиращи етерични масла:
        ▪       Розмарин
        ▪       Лимон
        ▪       Жасмин
        ▪       Грейпфрут
        ▪       Черен пипер

Успокояващи етерични масла:
        ▪       Сандалово дърво
        ▪       Роза
        ▪       Портокал
        ▪       Бергамот
        ▪       Салвия

Кои са твоите любими етерични масла напоследък?

Всичко най-красиво от мен!


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *