Каква е разликата между етеричните и базови масла и как действа нашето обоняние

Публикувано от Krasivomie на

lavender fields

Преди да скочим в дълбоко е добре да се научим да плуваме.

Първи урок по плуване в ароматерапията е разликата между базовите и етеричните масла. Това е и темата на четвъртият епизод на KRASIVOMIE podcast. И двата епизода, за които ще ти разкажа сега са тук в края на тази статия, за бърз достъп или ако си пропуснала да ги чуеш.

Връщаме се в океана ароматерапия.

За да е по-нагледно ще изложа основните разлики между базовите и етеричните масла в няколко точки и ще ги съпоставя.

1. Базовите масла за мазни, а етеричните летливи, т.е. се изпаряват.

2. Базовите се произвеждат от семена и ядки чрез пресоване, а етеричните предимно чрез парна дестилация от почти всички части на растението (цветове, кора, листа, корени, смола ..)

3. Базовите имат големи молекули и стигат само до втория слой на кожата, етеричните имат много по-малки молекули и често стигат до там, от където се произвеждат клетките.

4. Базовите масла могат да се нанасят директно, докато етеричните ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се разреждат в базови. Така се разпределят равномерно и могат безопасно да се приложат. Преди това задължително се отчитат редица фактори, за да се определи точната пропорция, както на етеричните, така и на базовите масла.

5. Базовите масла се измерват в милилитри, а етеричните в капчици.

Тези пет стъпала в ароматерапията ти дават най-важният урок за всеки начинаещ ароматерапевт. Сега вече би трябвало да плуваш малко по-смело в океана ароматерапия.

Епизод номер пет на KRASIVOMIE podcast ще ти помогне да си дадеш сметка какво става в тялото ти с всяко вдишване.  

Удивително е, че общо 7% от всичко вдишано през носа ни преминава през фината мембрана между носната кухина и мозъка и влиза директно в контакт с него. Етеричните масла са наречени масла, но на практика основната им работа е да се изпаряват, не да се мажат. Техните летливи молекули можем да спрем и то не завинаги, като ги сложим в базово масло. В останалото време летливите им ароматни молекули искат да летят. 

Етерични масла няма само в бутилчици и магазини, те са навсякъде. Усещаме ги в общата каша много по-слабо, отколкото в дивата природа, но ги има. Етеричните масла и техните свойства са основна причина за кръговрата на водата в природата. И да, аромата на гората след дъжд не е за изпускане.

Как обаче да направим хола си гора или пътят към офиса? Трябват ти само няколко любими етерични масла и малко памуче или салфетка. Тъй като етеричните масла така или иначе се изпаряват, не им е нужен особен зор, за да станат на газ и да усетиш ароматът им. Ако си вкъщи просто накапи няколко капки в празна чинийка, а навън на малко памуче и направи студена инхалация с него. В това видео може да видиш как подробно обяснявам и показвам метода студена инхалация на етерични масла. 

Тук е мястото да отбележа няколко аспекта на безопасното им използване, които трябва да имаш предвид. 

Първо – Етерично масло никога не се ползва директно върху кожата и съответно трябва да внимаваш да не попадне върху кожата ти и да не допираш напоения с етерични масла памук до носа си.

Второ – Етеричните масла са доста силни и могат да унищожат външния вид на вещите ти. Поставяй ги винаги в нещо стъклено/керамично, за да не си повредиш мебелите си.

Трето – Проветрявай и не оставяй маслата да се изпаряват за повече от час. Терапевтичната им сила намалява, защото тялото свиква с тях или се насища. Колкото време се изпаряват, толкова време си почивай от тях.

Четвърто – Ако имаш малко детенце се консултирайте с мен, защото са много малко етеричните масла, които са подходящи за него. А и трябва да внимаваш дребосъка да не намери маслата. Една от любимите ми марки етерични масла неслучайно има капачки със защита от деца. Изключително опасно е да се поглъщат етерични масла. Изключително.

Пето – Не смесвай повече от 3-4 вида масла за вдишване. За разлика от индийската кухня, в ароматерапията колкото повече – толкова повече не важи. Мярката е важна за безопасността и ефективността на целия процес.

За финал ми се ще, след толкова забрани и условия, да ти споделя едно от най-важните правила в моя живот – слушай сърцето си и носа си. Никога не пренебрегвай вътрешното си усещане и нюх и ще постигнеш много повече, отколкото ще изгубиш. Вярвам в теб!

Всичко най-красиво и уханно 😉


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *