Най-доброто етерично масло

Публикувано от Krasivomie на

KRASIVOMIE Podcast

Кратък наръчник за начинаещият ароматерапевт.

Напоследък на българският пазар навлязоха доста нови марки етерични масла и често се случва да не можеш да вземеш решение кое е най-доброто масло. Именно поради тази причина създадох първият епизод на KRASIVOMIE Podcast. Ще оставя епизода за бърз достъп в края на тази статия, ако случайно си го пропуснала.

Четири са основните параметри, по които трябва да сравняваш етеричните масла:

1. Био сертификат.

Био сертификатът ти дава сигурност, че съдържанието на бутилката е чисто.

Какво ще рече това?

Суровините, от които е направено маслото са от био производители и нямат вредни химикали. Производството на етеричните масла извлича чрез дестилация или студено пресоване „душата‘“ на растението. Ако е произведено в лоша среда и с кофти химикали, всичко това отива и в маслото. Това важи за всякакъв тип производство и суровини. Както обичам да казвам : „Чистотата изисква чистота!“

2. Латинско наименование.

Няма да ставаме доктори на науките, но латинското наименование на растението, от което е направено маслото е важно. Много често името избрано за етикета на дадено етерично масло може да е подвеждащ. Ето и няколко примера:

Matricaria chamolill
  • Лайка – Римската лайка е Chamemaelum nobile и действа спазмолитично и успокояващо. Докато немската лайка е Matricaria chamolill и има силно противовъзпалително действие. Две съвсем различни на вид, аромат и действие растения с едно и също име на български език.
  • Евкалипт – едни от най-известните видове евкалипт са Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata. Евкалипт глобулус е идеално средство за борба с респираторни инфекции, простуда, синузит, кашлица и болки в гърлото. Има много добро приложение и за пречистване на въздуха  в стаи, където спят болни. Премахва както бактериите, така и неприятните миризми. Но е подходящ само за възрастни хора. За деца над 3 годишна възраст идва на помощ евкалипт радиата. Той е с по-мек аромат, не толкова натрапчив като глобулус и инхалациите с него са много по-безопасни за малките герои. 

3. Метод на екстракция.

Litsea Cubeba essential oil

Маслата, които са обект на изучаване от ароматерапията са произведени по два начина – чрез дестилация или студено пресоване. Има и още няколко метода за добиване на етерични масла, но при тях се използват химикали и крайният резултат не е обект на интерес за нас и ароматерапията. Защо обаче е важен метода на екстракция, като така или иначе имаме чисто етерично масло. Ето един пример с етеричното масло от лайм. Ако маслото е произведено чрез парна дестилация, то то не е фототоксично. Ако обаче е добито чрез студено пресоване е фототоксично. В единият случай е безопасно да се използва в козметика, която се ползва през деня, а в другия е абсолютно забранено. Ако искаш да разбереш повече за фототоксичните етерични масла, тук може да откриеш видео-урока ми по темата, който направих в IGTV @krasivomie.

4. Тъмна бутилчица.

Естественото състояние на етеричните масла е да се стремят да станат на газ, т.е. летливи са и се изпаряват лесно. Топлината и пряката слънчева светлина са им врагове. Точно поради тази причина се съхраняват най-добре в тъмно стъкло и добре затворени. В контакт с кислорода химичният състав на маслата се променя и качествата им също. Едно масло, покрило всичките три изисквания изброени до сега, но съхранено неправилно, може да е също толкова опасно, колкото и некачествено етерично масло купено напосоки от аптеката. Цитрусовите масла е абсолютно задължително да се съхраняват в хладилник. Аз своите масла ги държа всичките в кутия в хладилника. Стоят си на студено и тъмно и са доста доволни. 

Това е краят на първата статия към първият подкаст епизод в KRASIVOMIE Podcast. Ако още не си го чула тук долу лесно межеш да си го пуснеш.

Красива вечер, ден и живот !


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *